Sotender, tekoäly ja uudet tavat tehdä töitä
Tekoälystä kohistaan nyt joka kanavalla erityisesti ChatGPT -palvelun tultua kaikkien saataville viime vuoden lopussa. ChatGPT eli Chat Generative Pre-Trained Transformer on tekoälypohjainen kielimalli, joka pystyy prosessoimaan luonnollista ihmisten kieltä ja tuottamaan vastauksia kysymyksiin.
Osa ihmisistä suhtautuu tekoälyyn pelonsekaisesti, osa näkee erilaisia mahdollisuuksia tekoälyn soveltamisessa.
Tekoälyn käyttö ei sinällään ole ihan yhtä uusi asia, kuin ChatGPT:n saatavuus kaikille. Tekoäly on ollut käytössä jo itse asiassa jo muutaman vuosikymmenen.
Emme välttämättä vain tiedosta käyttävämme tekoälyä. Jos olet käyttänyt esimerkiksi Googlen hakukonetta, olet käyttänyt tekoälyä. Virtuaaliset avustajat, kielen kääntämiseen tarkoitetut ohjelmat ja esimerkiksi automaattinen tekstitys ovat kaikki tekoälyyn pohjautuvia toimintoja.
Voiko tekoäly auttaa sote-alan ongelmissa?
Astutaan hetkeksi perinteiselle sosiaali- ja terveysalalle. Jokainen suomalainen tietää jo, että sote-alalla on huutava pula henkilökunnasta ja sijaisuuksien täyttämisestä käydään päivittäin kovaa kamppailua. Tuo kamppailu vie valtavasti osastonhoitajien aikaa tehdä muita töitään.
Suomalainen ohjelmistotalo Koivu Solutions kantaa oman kortensa kekoon valtakunnallisen sote-alan ongelman ratkaisemiseksi Sotender-sovelluksellaan.
Sotender on mobiilisovellus, joka saattaa yhteen sote-alan työntekijät ja vapaat työvuorot hyvinvointialueittain. Eli alueella olevat alanvaihtajat, opiskelijat ja muut sote-alan osaajat voivat vapaasti selata Sotenderin avulla työvuoroja ja ilmoittautua töihin itselleen sopiviin vuoroihin.
Kuten ihmiset löytävät toisensa Tinderissä, työtehtävä kohtaa tekijänsä Sotenderissa helposti ja nopeasti, ilman vuokratyöyritysten kaltaisia kalliita välikäsiä.
Palvelua käyttää jo suuri määrä sote-alan yksiköitä ja töitä haluavia keikkahoitajia. Hyvinvointialueista Pohjanmaa on ensimmäinen, joka on ehtinyt ottaa Sotenderin käyttöönsä koko alueensa laajuudella.
”Yhä useampi hoitoalalle tuleva nuori tekee mieluummin keikkatöitä ja valitsee vapaasti työvuorot kuin hakee vakituista paikkaa”, kertoo Koivu Solutionsin perustajajäsen Sami Lahti.
”Keikkatyöläinen voi ennen osastolle menoa sparrata itseään osaston käytännöistä tekoälyn kanssa. Hän voi kysyä, miten missäkin tilanteessa pitää toimia ja saada siltä asiantuntevan vastauksen, sillä tekoäly tuntee kunkin osaston ohjekirjan”, Lahti selittää. Tämä säästää aikaa myös perehdytyksen osalta.
Hoitotyöntekijä voi myös olla kotoisin mistä tahansa maailmankolkasta, sillä tekoäly murtaa kielimuurit. Se osaa kääntää kysymykset ja vastaukset kielestä kuin kielestä toiselle kielelle.
Sotender ja uusi tapa tehdä töitä
Työvoimapulasta kärsivällä sote-alalla Sotender on ehtinyt jo kääntää tilanteen osittain päälaelleen. Palveluun rekisteröityneitä keikkahoitajia on niin paljon, että työt löytävät tekijänsä vauhdikkaasti.
”Yhdellä sellaisella osastolla, jolla ei ollut vielä Sotenderia, oli suuria vaikeuksia saada pääsiäisen ajaksi hoitajia. He julkaisivat sitten Sotenderin kautta tiedot siitä, mitä osaajia he mihinkin aikaan tarvitsivat. Osasto sai kolmessa tunnissa koko pääsiäisen täyteen.”
”Työntekijät kilpailevat niistä vuoroista. Olemme saaneet heiltä jo sellaistakin palautetta, että vuorot menevät liian nopeasti”, Sami Lahti kertoo.
Yhden hyvinvointialueen sisällä voi olla esimerkiksi kymmeniä ja taas kymmeniä vanhusten yksikköjä. Sotender laittaa nämä yksiköt kilpailemaan hoitajista työolosuhteillaan.
”Hyvinvointialueen johtaja saattaa havaita, että keikkahoitajia menee johonkin yksikköön, mutta johonkin toiseen ei. Tämä saattaa antaa hänelle arvokasta tietoa siitä, että työolosuhteissa on parantamisen varaa”, Sotenderilta vinkataan.